Gezonde Leefomgeving

De verbinding tussen gezondheid en ruimtelijke inrichting wordt steeds belangrijker. Daarom kiest Rho Adviseurs voor leefomgevingen die gezondheid centraal stellen. Zo bouwen wij aan het creëren én intact houden van een gezonde leefomgeving voor iedereen.

Visie op gezondheid

Onze visie op gezondheid gaat verder dan de gangbare invulling. Gezondheid is een integraal uitgangspunt voor elk aspect van onze leefomgeving, waar zowel milieufactoren als leefstijlfactoren onder vallen. Wij geloven dat gezondheid niet alleen de fysieke gesteldheid van mensen beïnvloedt, maar ook hun sociale verbondenheid, mentale veerkracht en algehele levenskwaliteit.

Vanuit deze visie maken wij ruimtelijke keuzes waarin de basis wordt gelegd voor een gezonde, leefbare en duurzame leefomgeving. Onze focus ligt op het creëren van omgevingen waar mensen zich goed voelen, waar zij gemakkelijk gezonde keuzes kunnen maken en waar mensen beschermd worden tegen factoren die schadelijk zijn voor hun gezondheid.

Met de Omgevingswet speelt de gezonde leefomgeving een nadrukkelijke rol in alle ruimtelijke afwegingen. Ons team Gezonde Leefomgeving staat voor u klaar om met een integrale blik gezonde keuzes te integreren in uw ruimtelijke vraagstukken.

Een gezonde leefomgeving draait om een goede balans tussen de sociale en de fysieke leefomgeving.

Lisa Crijns

U ontvangt een beoordeling van de huidige gezondheidssituatie op 8 dimensies en 32 indicatoren. Met deze basis gaan we met u in gesprek over een toekomstige gezonde situatie. De Quickscan is een waardevolle aanvulling op uw plan-, visie-, ontwerp of ontwikkelingstraject. Het is een uitstekend hulpmiddel om het thema gezondheid bespreekbaar te maken, te agenderen en vooral te integreren in elk project.

Een gezonde leefomgeving is een omgeving die bewoners als prettig ervaren, waar gezonde keuzes gemakkelijk en logisch zijn, en waar de negatieve invloed op gezondheid zo klein mogelijk is.

Thomas Walstra

Gezondheid in relatie tot de ruimte

Gezondheid is een breed begrip, waar allerlei milieufactoren en leefstijlfactoren onder vallen. In het ruimtelijke domein zijn de volgende aspecten van belang:

  • Gezondheid-beschermend: normeringen of milieu-zoneringen die bepalend zijn in de planontwikkeling;
  • Gezondheid-bevorderend: gezonde leefstijlkeuzes bevorderen, uitnodigen tot bewegen en ontmoeten, aantrekkelijk op het gebied van groen, water, rust en stilte, aandacht voor klimaatadaptatie;
  • Gezondheid-faciliterend: maximaal begaanbaar, toegankelijke basisvoorzieningen, vertrouwd en veilig, bevorderen sociale samenhang, zelf- en samenredzaamheid en participatie/medezeggenschap.

Ontdek hoe gezondheid wordt geïntegreerd in onze huidige adviesproducten.

 

Een gezond omgevingsplan

Het omgevingsplan bevat de regels van de gemeente voor de fysieke leefomgeving. Gemeenten bepalen zelf hoe gezondheid hierin wordt geïntegreerd, maar moeten voldoen aan verplichte omgevingswaarden. Voor een gezonde leefomgeving zijn de waarden lucht- en waterkwaliteit van belang. Daarnaast kunnen gemeenten aanvullende gezondheidsdoelstellingen opnemen. Neem contact met ons op om gezondheid te integreren in het omgevingsplan.

 

Milieueffectenrapportage (MER)

De MER is zeer geschikt om het thema gezondheid verder uit te werken. Het beoordelen van mogelijke gezondheidseffecten is een vast onderdeel van een MER. De MER kan bijdrage aan een optimale inrichting van een gezonde leefomgeving. De scope en wijze van beoordelen zijn sterk afhankelijk van de aard, omvang en locatie van de voorgenomen activiteiten. Neem contact met ons op om de inzet van een MER te bespreken.

 

Gezondheid in de omgevingsvisie

De omgevingsvisie is een belangrijk instrument om gezondheid op de agenda te zetten. Zo kunt u gezondheid eenvoudig vertalen naar het omgevingsplan, de beoordeling van Buitenplanse omgevingsplanactiviteit of het opstellen van een programma. Gezondheid komt als hoofddoel, subdoel of meekoppelkans altijd terug in de omgevingsvisies die wij maken. Bespreek met ons de mogelijkheden voor een gezonde omgevingsvisie.

 

Programma en Ontwerp

Ook programma’s kunnen gezondheid bevorderen. In verplichte programma’s wordt gezondheid meestal niet als (hoofd)doel opgenomen, maar in de programmatische aanpak en de vrijwillige programma’s wel. Dit biedt kansen om gezondheid te bevorderen! Bij het ontwerpen van steden en dorpen kan op veel manieren een bijdrage geleverd worden aan de gezondheid. In de basis kan dit op de drie niveaus: Gezondheidsbescherming, Gezond gedrag makkelijk maken en Prettig voelen. Neem contact met ons op om een gezonde leefomgeving te ontwerpen!

Meer weten over de Gezonde Leefomgeving? Neem contact op met Thomas en Lisa