Giga Leopard in Delfzijl: grootste batterij-opslag van Nederland

In samenwerking met MUG Ingenieursbureau hebben wij onze opdrachtgever Giga Storage geholpen met het mogelijk maken van een grootschalige batterij-opslag in Delfzijl. Rho Adviseurs hielp met het verkrijgen van de benodigde vergunningen en met het opstellen van het geluidsonderzoek.

Op industrieterrein Oosterhorn in Delfzijl bevindt zich het terrein van de failliete aluminiumproducent Aldel. Op deze locatie wil Giga Storage een groot batterij- en energieopslag-systeem (EOS) realiseren en het bestaande Gesloten Distributie Systeem (GDS) renoveren en updaten met o.a. een nieuw transformatorstation. Giga Leopard moet daarmee de grootste batterij-opslag van Nederland worden.

Aanleiding voor batterij-opslag

Elektriciteit opgewekt met duurzame bronnen zoals wind en zon heeft een fluctuerend karakter. Daardoor is het lastig om de vraag en het aanbod van elektriciteit met elkaar in balans te brengen. Tegelijk neemt de vraag naar elektriciteit toe. Bovendien wordt steeds meer (duurzame) energie opgewekt op lokaal niveau. Batterijen vormen een belangrijke oplossing voor het balanceren van vraag en aanbod en het verminderen van congestie in het Nederlandse elektriciteitsnet.

 

Om deze ontwikkeling mogelijk te maken heeft Rho Adviseurs in samenwerking met MUG Ingenieursbureau geholpen met het verzorgen van de benodigde vergunningen inclusief het opstellen van het benodigde geluidsonderzoek. MUG zorgde voor de water- en bouwtechnische kant van de aanvraag. Rho Adviseurs zorgde voor de milieu-, planologische – en juridische kant van de vergunningen.

Rho Adviseurs heeft een vergunningenregister opgesteld met een totaaloverzicht van de benodigde vergunningen. Daarnaast hebben wij inhoudelijke documenten opgesteld zoals een toelichting op de aanvraag milieu en het geluidsonderzoek. De begeleiding en het aanvragen van de vergunningen hebben we samen met MUG verzorgd.

We zijn erg blij met de prettige samenwerking met MUG en vooral trots op dit resultaat, waarmee we een relevante bijdrage leveren aan het energievraagstuk in Nederland!

Ontdek meer over dit project op de website van Giga Storage (inclusief video).

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Giga-storage-video-uitsnede.jpg

Ook een giga project voor ons? Neem contact op met Anne of Jan-Jacob