Ruimte voor XXL bedrijven in Lelystad

Het regionale bedrijventerrein Flevokust in Lelystad wordt uitgebreid. De grond is in eigendom van de gemeente. Grofweg kan hier voor 55 ha netto aan bedrijfskavels worden uitgegeven. De uitbreiding is noodzakelijk om te kunnen voorzien in de regionale behoefte aan XXL-kavels.

Beeldrecht foto: David Verolme

Op de toekomstige bedrijfskavels is havengebonden (o.a. logistieke) bedrijvigheid toegestaan. De bijzonderheid is dat het gaat om XXL-kavels waardoor onder andere een distributiecentrum van BOL.com, Bestseller en Jysk zich hier kunnen vestigen. Het bedrijventerrein ligt aan een haven. Deze haven speelt een belangrijke rol in de vervoersbewegingen. Een groot gedeelte zal ook worden vervoerd per as.

Rho Adviseurs heeft de gemeente ondersteund in het inhoudelijk en procesmatig mogelijk maken van het bedrijventerrein Flevokust Haven. We hebben voor één kavel en het openbaar gebied een bestemmingsplan opgesteld. De overige kavels zijn via separate bestemmingsplannen via andere partijen mogelijk gemaakt. Al deze plannen hebben wij begeleid.

Aangezien het gaat om een samenhangend project is voor het hele bedrijventerrein de milieusituatie in kaart gebracht, via een mer-beoordeling. Deze milieu-beoordeling is in samenwerking met TAUW uitgevoerd. Uitdagende thema’s in deze milieu-beoordeling waren onder andere stikstof, verkeer, ontgrondingen en natuur.

  • Stikstof: Vanwege de hoeveelheid verkeersbewegingen was een overschrijding van stikstofdepositie op voornamelijk de Veluwe. Dit is gecompenseerd door enkele agrarische bedrijven op te kopen.
  • Verkeer: Er is een uitgebreid verkeersonderzoek uitgevoerd. Er dienen aanpassingen aan de ontsluitingswegen, waaronder de aansluiting met de A6, uitgevoerd te worden.
  • Natuur: Er is een natuurcompensatieplan opgesteld om natuur te compenseren. Hierin is ook de natuurvriendelijke inrichting van de openbare ruimte en het beheer en onderhoud hiervan meegenomen.

Verder heeft Rho Adviseurs deelgenomen aan de informatieavonden van dit plan. Op dit moment loopt de beroepsprocedure. Ook hierin adviseren wij de gemeente.

Flevokust is een integraal plan waarin meerdere (milieu) onderwerpen aan bod kwamen. Rho Adviseurs heeft zich met de planologische en juridische aspecten van het plan bezig gehouden. En een belangrijke rol gespeeld in het gemeentelijk proces."

Chris Tasma – Projectleider

Vragen over dit project? Neem contact op met Chris